Història

El Club Natació Castellet va néixer oficialment el dijous dia 3 de febrer de 1966, i el senyor Moisès Bernadas en va ser el primer president. El Club no va néixer precisament perquè hi hagués una gran inquietud per la natació a Sant Vicenç. El motiu fou molt més simple. El Club Natació Castellet va néixer perquè Sant Vicenç no disposava de piscina municipal i per tal de poder començar les obres de construcció d’una piscina era indispensable l’existència d’un Club, ja que si no no era possible obtenir tots els permisos pertinents. Així va ser com va néixer el Club aquell 1966, i així va ser com Sant Vicenç va poder tenir piscina municipal pròpia, la qual va ser inaugurada oficialment l’any 1971, tot i que l’any 1969 ja era d’ús públic i els membres del Club ja hi desenvolupaven els entrenaments.

Des del primer dia, el Club no només s’ha abocat en la mateixa activitat esportiva, sinó que també ha intentat involucrar-se i col·laborar amb les altres entitats i amb tota mena d’associacions i esdeveniments locals. Així ho demostra “El Breny”, periòdic municipal estrenat l’any 1974 que en la seva primera edició, El Breny número 0, ja menciona al Club Natació Castellet com a entitat esportiva col·laboradora.

L’activitat dins del Club ha sigut sempre intensa. Tota la història del Club va estretament lligada a dos factors clau: els cursets i el Torneig Bages de Natació. Des del mateix any 1969 es van oferir cursets de pràctica i aprenentatge de la natació, sempre amb molt bona afluència de nens i nenes i amb molt bons resultats. El Torneig Bages, que va disputar la seva primera edició l’any 1969, històricament ha servit per posar a prova l’esperit competitiu dels nedadors i per donar sentit a les llargues hores d’entrenaments. Avui en dia, tant els cursets com els Torneig Bages segueixen sent fixes dins del calendari del Club.

Coincidint amb el final de la dècada dels 70 i l’inici de la dècada dels 80, amb les presidències dels senyors Joan Martí fins a l’any 1979, Lluis Guàrdia l’any 1980 i Màrius Estrada a partir del 1981, el Club va començar a apostar fort per l’equip de competició augmentant la freqüència i la intensitat dels entrenaments. És aquí on trobem un altre capítol important dins de la història del Club. L’any 1979 el Club Natació Castellet comença a anar a entrenar a Manresa durant els mesos de l’any fora de l’estiu, sota les ordres de l’entrenador Josep Martí, acompanyat i seguint el testimoni d’en Marcel·lí Massafret, la Conxita Garrido i la Maria Dolors Garrido. Avui, 37 anys després, ens seguim veient obligats a traslladar-nos a Manresa a desenvolupar la nostra activitat durant 9 mesos a l’any perquè encara no tenim piscina coberta.

Els nedadors cada vegada estaven més ben preparats i no van trigar a arribar els bons resultats esportius. Les marques assolides a les competicions milloraven dia a dia. L’any 1987 va arribar la primera participació d’un representant del Club Natació Castellet a la final d’uns Campionats de Catalunya. Va ser l’Anna Estrada amb la modalitat de 100 metres braça. També la nedadora Natàlia Molgó va assolir la marca mínima per a la final, amb la modalitat de 100 esquena, però malauradament, no va poder participar-hi a causa d’un error administratiu de la Federació. Durant el mateix any també va ser remarcable la primera posició d’en Paco Francolí a la Travessia al Port de Sitges.

Al llarg de la dècada dels 80 és on el Club fa clarament un salt qualitatiu en tots els sentits. Tan social com esportivament l’oferta d’activitats creix, elevant a la màxima expressió el que la natació representa, en part gràcies també a la inauguració de la segona piscina, de 25 metres i 8 carrers, l’any 1987. En son exemple l’increment de grups i d’horaris dels cursets d’estiu, l’oferta de cursets d’hivern a Manresa, l’augment de les participacions de nedadors del Club a diferents travessies en aigües obertes, el grup de gimnàstica per a dones a partir de l’any 1981, el Festival de Ballet Aquàtic a càrrec del Club Natació Kalipolis per la Festa Major de 1981, la participació d’en Ricard Serrat a l’Olimpiada Escolar de Darstal (Alemanya) l’any 1982, el Festival de Ballet Aquàtic a càrrec de la Selecció Espanyola l’any 1982, la primera edició de les 12 Hores de Natació organitzades pel Club l’any 1983, la victòria del Club Natació Castellet al 8è Torneig de Vilafranca i la participació en la Lliga Nacional de Promeses l’any 1985, el naixement de la secció de Waterpolo del Club també l’any 1985, les estades esportives a Age (Cerdanya) l’any 1987, els cursets per a nadons a càrrec d’en Joaquim de Marimon l’any 1989, la primera edició del Triatló Popular del Club també l’any 1989, i un llarg etcètera de competicions i activitats tant per a gent del Club com per a aficionats de l’esport en general.

Durant la dècada dels 90, el Club segueix creixent fort i actiu. La majoria d’activitats engegades els anys anteriors tenen continuïtat i augmenten en participació i popularitat. Les 12 Hores compten amb un gran nombre de nedadors del Club als quals se li sumen diverses entitats del poble que s’uneixen a la festa, com també alguns Clubs de la comarca que també vénen a participar. El Triatló, de seguida es converteix en un fixi al calendari cada 11 de setembre i compta amb un gran nombre de participants vinguts d’arreu de Catalunya. Comencen a aparèixer els primers triatletes santvicentins que competeixen representant al Club Natació Castellet, com és el cas d’en Joan Carreras. D’altra banda, també creix l’afició per les aigües obertes i el Club any rere any participa a diverses proves d’aquesta disciplina obtenint destacables resultats.

El vessant social del Club també incrementa durant aquest període. L’any 1990 es realitza la primera edició del Nedador Complert, on els nedadors del Club han de demostrar la seva polivalència en tots els estils. El 1995 el Club participa per primera vegada a la rua de carnestoltes de Sant Vicenç, amb la ja mítica disfressa de piscina coberta. Va esdevenir una manifestació reivindicativa que va generar molt ressò dins del poble. No ens podem oblidar tampoc dels sopars de final de temporada, que han sigut cita obligada cada setembre al llarg de pràcticament tota la història del Club. També dins d’aquest període cal remarcar la celebració de la primera trobada d’exnedadors l’any 1998, que va agrupar a 300 persones en una festa que va començar a la tarda i va acabar a altes hores de la nit.

L’any 1995 el Club va comptar per primera vegada a la història amb un patrocinador. És cert que tant el Gimnàs Marca com la botiga Style 2000 hi col·laboraven estretament, però el primer gran patrocinador al Club va ser l’empresa Marbres Castellet SL. L’economia del Club era molt delicada i l’ajuda de Marbres Castellet va ser fonamental per poder mantenir viva l’entitat.

Esportivament el Club seguia sent fort. L’any 1997 el Club Natació Castellet es va col·locar en la 34a posició de Clubs al rànquing de Catalunya. Aquell any, la representació del Club a les finals dels Campionats de Catalunya va ser d’un total de 9 nedadors. L’any següent, el 1998, es va celebrar la primera edició d’una altra competició ja clàssica dins del Club, les Proves de Resistència. Les 400 piscines, és a dir, els 10.000 metres, semblaven quelcom inabastable, però des de la primera edició els nostres nedadors van demostrar que eren capaços d’això i de molt més. Posteriorment, es van afegir a la competició les proves de 5.000 m i 2.500 m per als nedadors més petits.

La dècada dels 90 va acabar amb una visita de luxe. L’any 1999 el nedador David Meca va assistir al Triatló convidat pel Club. Meca, involucrat en falses acusacions de dopatge, va acceptar la invitació del Club Natació Castellet, que li volia mostrar el seu suport. Va ser una visita molt celebrada i els nedadors del Club fins i tot van poder compartir unes braçades amb el gran campió i referent de la natació catalana i espanyola.

Va arribar el 2000 i el Club seguia sense rebaixar el seu nivell d’autoexigència en tots els sentits. Els més de 30 anys d’història de l’entitat feien que per aquells anys ja hi hagués alguns esportistes de talla mundial que havien iniciat la seva carrera dins de la disciplina del Club. És el cas de la nedadora Montse Gomáriz i de la triatleta Mercè Magem. Tant l’una com l’altre havien acumulat un gran nombre de victòries i reconeixements i és d’agrair que en tot moment hagin recordat els seus inicis dins del nostre petit gran Club.

L’any 2001 a Sant Vicenç es va celebrar la primera Diada de l’Esport. Es van donar diversos reconeixements als mèrits esportius i el Club Natació Castellet va ser guardonat com a millor entitat esportiva de l’any. També es van rebre diversos premis més en diferents categories. La bona feina del Club va ser reconeguda per part del nostre poble. Tant és així, que el Club va ser premiat com a millor entitat esportiva durant 4 anys consecutius.

Arribats al 2002 el triatló s’havia convertit en una prova molt popular i el nombre de triatletes no parava de créixer. Tant era així que es va crear una secció de triatló federada dins del Club Natació Castellet. El Club va passar a competir oficialment als triatlons, duatlons i aquatlons d’arreu de Catalunya. Fins i tot va tenir representació a diverses Ironmans i, avui dia, la secció segueix plenament activa, després de renovar-se l’any 2013, i amb un bon nombre de federats competint a un excel·lent nivell.

El 2003 naixia una nova activitat del Club, naixia l’Stage de Setmana Santa. La combinació perfecta entre entrenaments i oci concentrats en 4 dies. La primera edició va ser a Andorra i, des de llavors, cada any s’han visitat diferents destinacions com per exemple Calella, Puigcerdà, Lloret de Mar o Cambrils; sempre amb gran afluència de nedadors. L’any següent, el 2004, el Club va seguir innovant amb una nova competició a Sant Vicenç, l’Aquatló. Aquesta prova, que combina un sector de cursa a peu, seguit d’un de natació, per acabar amb un segon sector de cursa a peu, va tenir bona acollida dins del Club, però va costar popularitzar-la més enllà dels mateixos nedadors i, a causa de això, només se’n van celebrar tres edicions.

Seguint amb el ritme de novetat per any, el 2005 el Club Natació Castellet va sortir de la piscina i va iniciar la seva participació en el popularíssim Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet. Festa de tradició històrica al poble, el Club, fidel a la seva filosofia de col·laborar i participar en tot el que aquí s’organitza, va demostrar que fora de l’aigua també se sap defensar i va convertir-se en una colla més dins de la sempre exitosa ballada. El grup de balladors del Club de seguida va anar en augment i avui dia, i des de ja fa diverses ballades, la nostra colla és la més nombrosa de totes les que ballen. També dins del teixit cultural santvicentí, va iniciar-se la representació del Club dins del món del pubillatge, presentant candidats pràcticament cada any i obtenint diversos títols d’Hereu, Pubilla, Dama i Fadrí tant en l’àmbit local com comarcal.

Durant aquests darrers deu anys d’història, la línia que ha intentat seguir el Club ha estat la mateixa que s’ha seguit des dels primers dies. Tot i els canvis a les instal·lacions de la piscina municipal, amb la clausura de la piscina de 25 m original del 1969 i la inauguració de la nova de 20 m, la dinàmica del Club pràcticament no s’ha vist alterada gràcies a una bona adaptació i reestructuració de les activitats. Els bons resultats esportius sempre han seguit acompanyant al Club. Cada any hi ha representació de nedadors del Castellet tant als Campionats de Catalunya d’Estiu com als Campionats de Catalunya d’Hivern. És molt meritori i significatiu que l’únic Club amb representació any rere any als Campionats de Catalunya d’Hivern que no disposa de piscina coberta és el Club Natació Castellet. També se segueix competint al Torneig Bages d’estiu, Bages-Berguedà des de fa diverses edicions, i pràcticament cada any el Castellet es proclama campió, en alguna edició fins i tot per davant del Club Natació Manresa, com per exemple l’any passat, relegant a l’ara Club Natació Minorisa a la segona posició. Socialment també s’ha mantingut sempre l’activitat, involucrant al nostre dia a dia no només als nedadors sinó també als monitors, pares i mares, cursetistes… La major part d’aquest mèrit ha sigut sempre dels monitors, els quals en infinites ocasions han prioritzat el Club a moltes altres coses i han tibat del carro de l’entitat amb una solvència encomiable. Un dels últims exemples d’això queda perfectament reflectit amb el Casal d’Estiu. Des del 2012 que el Club ofereix aquest servei que combina els cursets de natació amb un munt més d’activitats esportives i culturals durant el mes de juliol. El Casal té un èxit espectacular gràcies a la brillant feina feta pels monitors i, a causa de això, les places disponibles s’omplen sempre en molt poques hores.

La participació del Club en competicions d’aigües obertes també ha anat en augment en els últims anys, sobretot de la mà del Jordi Romero, el nostre gran representant en aquesta disciplina. El Jordi, especialista en aigües obertes, ha obtingut els millors resultats esportius que mai ha obtingut un representant del Club Natació Castellet. A part de nombroses victòries en proves concretes, fa tres anys consecutius, des del 2013, entre els tres primers classificats del Circuit Català de Travessies, es va proclamar campió d’Espanya premàster l’any 2014 i tercer classificat a la I Copa Espanya d’aigües obertes l’any 2015, en la qual el Club va quedar en la 10a posició al rànquing de Clubs. Un autèntic fora de sèrie que representa al Club Natació Castellet i a Sant Vicenç de Castellet des de Banyoles fins a Ceuta, passant per Múrcia, Amposta, Torredembarra o Salou.

Els últims anys el Club segueix inventant noves maneres d’obrir l’esport al poble i, fins i tot, organitza una cursa 100% atlètica, sense cap piscina pel mig. Es tracta de la Cronoescalada Nocturna a Castellet, i s’organitza des del 2013 conjuntament amb el Club Esquaix Atlètic Castellet. És una prova amb molt d’encant amb sortida des del pavelló i arribada al nostre emblemàtic Castellet. En l’edició del 2015 ja es van superar els 60 participants i és una competició que va clarament a l’alça. Un altre exemple de compromís i solidaritat del Club és el Mulla’t per la Marató de TV3. Des del 2014 que els nedadors més valents del Club es llencen a l’aigua de la piscina municipal de Sant Vicenç a ple més de desembre. La temperatura de l’aigua, que oscil·la entre els 8 i els 9 °C, no és un inconvenient a l’hora de demostrar el nostre suport a la causa i tot el que es recapta en aquest esdeveniment, sumat a un donatiu que hi afegeix el mateix Club, va directament destinat a La Marató de TV3.

Han passat 50 anys des d’aquell 1966 on pel Club Natació Castellet tot va començar. No ha sigut fàcil, hi ha hagut temps molt complicats, però la constància i la feina ben feta per part de tota la gent que en algun moment ha format part d’aquest Club, han fet que avui hàgim arribat a aquest 2019.

Moltes gràcies a tots als que hi heu sigut, a tots als que hi sou i a tots als que mai ens fallareu !!!